Over mij

Over mij

Op mijn elfde heeft mijn vader me voor het eerst mee naar de driving range genomen, eigenlijk geheel zonder grote bedoelingen aangezien ik een fanatiek hockeyer was. Maar oeps, het was liefde op het eerste gezicht! Vanaf toen ging er geen dag voorbij dat ik niet op de golfbaan te vinden was. Elke dag na school ging ik op mijn fiets naar de golfbaan om pas tegen bedtijd weer thuis te komen.

Toen ik naar de middelbare school ging heb ik niet gekozen voor een speciale school met een sportstatus, maar gewoon voor het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch. Achteraf was dit voor mij een goede manier om efficiënt te leren plannen en met mijn tijd om te gaan. Ik wilde zoveel mogelijk tijd over houden om op de golfbaan te kunnen zijn. Eigenlijk was het andersom: naast golf moest ik genoeg tijd zien te vinden voor school 😉

Mijn ouders hebben zich altijd op de achtergrond gehouden. Het moest helemaal mijn eigen ding zijn en ik moest alles helemaal zelf regelen, geen gepamper. Dit is iets waar ik ze nu enorm dankbaar voor ben. Ik beschouw dit ook als een van mijn sterke eigenschappen als professioneel golfer: als je iets wilt, hoe klein ook, dan zul je daar hard voor moeten werken. Ik ben mentaal gehard, heb een ijzeren discipline en een goed stel hersens.

Hoe dan?

Voor mijn lange trainingsdagen heb ik veel energie nodig, maar gelukkig ben ik een enorme gezondheidsfreak. Samen met mijn voedingsdeskundige Brenda Frunt stel ik voedingsschema’s samen en ik wijk hier nooit vanaf.

Ik wil namelijk elke maand al mijn waardes kunnen meten (vetpercentage, spiermassa, hartslag in rusttoestand en actieve toestand, energie door de dag heen, en nog veel meer) om dit vervolgens samen met Brenda te evalueren. Aan de hand van onze metingen kunnen we dan mijn voedingsschema’s eventueel aanpassen. Op deze manier kun je telkens blijven bouwen op een stevige fundering en weet je precies wat werkt en wat juist niet. Dit is een techniek die ik natuurlijk niet alleen op mijn voeding toepas, maar ook op al mijn verschillende soorten trainingen.

En nu?

Na mijn laatste seizoen als amateur te hebben gespeeld werd ik op 19 oktober 2017 officieel professional. Er zijn in het professionele circuit in Europa een aantal verschillende niveaus. Bovenaan staat de European Tour, vervolgens de Challenge Tour, dan de Satellite Tours (Alps Tour, Pro Golf Tour, Nordic League en de Europro Tour) en daaronder een aantal kleinere internationale tours voor professionals die geen speelrecht voor een van de drie hoogste niveaus hebben behaald.

Zomer 2017, nadat mijn Gymnasium diploma binnen was heb ik besloten dat ik voor de Alps Tour wilde gaan. In december heb ik meegedaan aan de kwalificatie van de Alps Tour voor het seizoen van 2018. Ik ben hierin tot de Final Stage gekomen en had daarmee mijn kaart behaald! A happy man;)

Deze Alps Tour werd gespeeld over 15 toernooien per jaar door (voornamelijk) Europa en Egypte, elk van 3 of 4 dagen. Doordat ik het financieel niet voor elkaar heb gekregen in mijn eerste jaar heb ik slechts de helft van het aantal toernooien kunnen spelen. Tóch was het een succesvol seizoen met goede prestaties op de Alps Tour. Ik heb de rest van mijn jaar opgevuld met toernooien in Nederland. Hier maak ik weinig kosten en heb ik een hoop prijzengeld verdiend waar ik mijn Alps Tour toernooien mee heb kunnen financieren.

Eind 2018 heb ik voor het eerst meegedaan aan de kwalificatie voor de European Tour, het hoogste niveau. Ik wist van tevoren dat dit heel hoog gegrepen was. Maar ik had dusdanig vertrouwen in mijn ontwikkelingen en mijn spel om de keuze te maken met in mijn hoofd een redelijke kans van slagen. Ik merkte dat het anders was dan de andere toernooien die ik heb gespeeld, ik voelde een andere druk en verloor op het toernooi het vertrouwen in mezelf. Ik ben niet in de buurt van mijn A-game gekomen en was vroegtijdig uitgeschakeld. Ik baalde hier zo enorm van, het was zeker niet voorbij na een paar nachtjes slapen…

Maarja, de knop moest om. Er gaan nog veel meer van dit soort tegenslagen komen en de volgende kwalificatie kwam er aan!

Na mijn jaar op de Alps Tour heb ik besloten te willen switchen van Satellite Tour. Ik wilde namelijk de Pro Golf Tour gaan spelen, zelfde niveau, ander speelschema. De reden waarom ik dit wilde was dat er 21 i.p.v. 15 toernooien gespeeld worden waardoor ik een mooier aangesloten jaar kan spelen en nog meer kan ontwikkelen. Zo gezegd zo gedaan maar ook hiervoor moet ik me eerst kwalificeren!

Na de First Stage bleven we met 110 man over in de Final Stage. De beste 65 spelers behaalden 90% speelrecht, de beste 20 spelers behalen de allerbeste speelrechten en spelen alles. Ik kwalificeerde me overtuigend en speelde mezelf in de top 20! Dit was voor mij het eerste moment waarop ik weer écht blij was na een lange tijd waar het elke keer net niet lukte.

Mijn seizoen loopt van januari tot oktober en ik heb er mega veel vertrouwen in. De next step is promotie naar de Challenge Tour, wat tevens mijn hoofddoel is voor het jaar 2019. Dit kan door je in de top 5 van de order of merit te spelen na de 21 toernooien.

Ik ben nog druk op zoek naar personen die mij een toernooi vooruit kunnen helpen, dus… Mocht u dat harstikke leuk lijken en benieuwd zijn naar wat ik dan voor u terug kan doen, neem dan een vlug kijkje op de sponsoring pagina’s!;)

Mijn exacte speelschema hangt af van de financiële vorderingen, zodra ik meer zekerheid heb zal ik de updates over de toernooien die ik ga spelen plaatsen onder het kopje: speelschema.

Scroll to top